boxbeat

living in the cream of the mainstream.

Fegheten får ett ansikte.

Kategori: Filosofi/Flumpulver

Återigen kommer det en förundran över hur människan fungerar.
De flesta har en förjäklig ovana, som är så feg, att den blir fulare än en babianröv.



Tänk dig att du har en fest. Du är glad, dina vänner är glada, ni dricker, lyssnar på musik och umgås. På grund av alkohol försvinner någonstans under kvällen de flesta sunda tankarna på att vrida ner musiken vid tio, som man bör. Festen däremot är skitkul och alla är glada (iofs irrelevant för historian, men..ja, något glatt måste det ju få finnas i detta inlägg)
Dagen efter får du höra av din hyresvärd att en granne till dig precis ringt och klagat till honom om festen och den höga ljudvolymen på den. Du får stor skit kastad på dig på en gång och förmaningen om att INTE göra om det.

Varför gör de flesta så för? Sitter hemma, mumlar ilsket för sig själv och blir mer och mer irriterade för att den där grannen inte sänker musiken. Men gör inget åt det. Nästa dag skriker de ut sin ilska till någon annan (gärna då den högre makten) för att få spy galla på den som jäävlats med dem hela natten.
Istället för att när de märker att musiken faktiskt inte tystnar, gå ner och fråga snällt om det är okej att sänka den?
Är de så pass fega att de inte vågar ta konfrontationen, som faktiskt oftast inte blir ett gräl. Vill de inte vara den som kommer mer de hårda orden? Bli the bad guy? Det är lättare att vara anonym och gå till hyresvärden och låta den som hade festen sky alla sina grannar för att den inte vet vem det var som varit arg och inte tycker om en? Har människor sån stor lust och skadeglädje i att få ogilla någon som gjort sig förtjänt av det att de ser detta som det perfekta tillfället?

Den här historian ovan är ju inte min, men däremot är en annan det. Inträffade i somras när jag och en till satt i innerstan och ropade högt på Malin, som inte hittade till oss, men var någonstans i närheten. Klockan var väl ungefär fem på morgonen och vi hade väl fått lite för mycket innanför västen.
Efter ungefär fem-tio minuter (tidsbegrepp var inte min starkaste förmåga vid tillfället) sticker en kille ut huvudet i huset bredvid och skriker ilsket :
- "Nu får ni för heeeeelveteeeeeee hålla käften!!! Annars ringer jag faaaaan polisen!!!!".
Vi som då nyktrar till oss en sekund inser ju att - Ah, kanske inte så smart att stå här och skrika, så egoistiskt - ursäktar oss så mycket och tystnar.
Men, vad är det för fel att så fort man märker att vi inte slutar skrika, sticka ut huvuduet och snällt me oss vara tysta. Det hade funkat precis lika bra, om inte bättre. Det är klart, skulle vi efter det fortsätta skrika, då är man tillåten att ta till hårdare ordalag. Det hade jag med gjort. Men man börjar väl inte köra bil på 4:e växeln...?

Ibland känns det som att människor njuter av att få bli lite arga och ösa ur sig all irritation de har inom sig på första bästa som de får anledning att vara lite missnöjda med.



Fegheten själv, personifierad.

Kommentarer

  • Anonym säger:

    Jag kan inte annat än nicka och hålla med :) Det måste vara så att det enligt vissa människor - som i grannens fall - är tillfredsställande att utöva någon form utav makt och samtidigt vara anonym - att slippa ta ansvar för sina handlingar. Det är väl förvisso någonting de flesta kan relatera till, men om man har någon slags ryggrad så står man hellre för sina åsikter och är inte rädd att själv leverera dem. Men det är alltid lättare att sticka dolken i ryggen på någon.



    Och ja: självbehärskning och ödmjukhet kan man komma långt med. Folk tenderar vara mer öppna för den typen av approach :)



    Människor har en dålig vana att ta ut sina problem på främlingar som ofta får stå som frågetecken, undrandes vad de gjort för att förtjäna en uppenbart överdriven och kränkande handling/kommentar. Kanske blir man sårad. Man får vara försiktig, för ett okvädningsord från någon kan vara det som får bägaren att rinna över för någon annan... Oj detta blev ju ett litet brev. Hah! ;) / Jim.

    2009-12-06 | 19:48:42
  • malin säger:

    fast det handlar väl lite om rädsla oxå :S Jag skulle aldrig våga säga till någon att sänka om jag inte visste vem personen var. Att gå till en främmande lägenhet, sent på natten, där alkohol och massa fulla människor är för att be dom sänka.. känns lite väl riskfyllt.

    2009-12-06 | 23:04:26
  • malin säger:

    ...fast o tillägga... det jag menar är efterfester.

    2009-12-06 | 23:05:17
  • Lotta säger:

    Haha, har nog aldrig fått en så lång kommentar tidigare ;)



    Ja Malin..visst handlar det om rädsla. Men skillnaden är att om du är skraj för att gå och säga till dina grannar när de festar som tusan sitter du ju inte hela nästa dag och är förbannad på dem..för du inser att du får skylla dig själv för att du inte sa till. Jag kan också vara skitfeg när det gäller sånt, men jag fattar ju att jag får stoppa i öronproppar och bara skita i det om jag är för feg för att gå och knacka på dörren :)

    2009-12-07 | 17:17:56

Kommentera inlägget här: